SREDA, 13. 11. 2019, ob 18.30 v knjižnici–  STROKOVNO PREDAVANJE IN PREDSTAVITEV KNJIGEPogled v geološko preteklost za razmislek o prihodnosti s predstavitvijo knjige Konodonti Slovenije / dr. Tea Kolar Jurkovšek in dr. Bogdan Jurkovšek

Za razumevanje nastanka kamnin se je potrebno na osnovi primerjave časa in okolja, v katerem so živela nekdanja živa bitja, ozreti v geološko preteklost. To ni enostavno, saj je zaznavanje večine geoloških sprememb eno samo človeško življenje ali celo življenje več generacij mnogo prekratko obdobje. Če bi celotno zgodovino Zemlje strnili v eno samo leto, bi se naša človeška vrsta pojavila šele ob koncu leta, okoli Silvestrovega.

Torej je naš pogled v preteklost in tako tudi v prihodnost planeta odvisen od tega, kako natančno smo in bomo tudi s pomočjo fosilov nastavili geološko časovno uro.

Mnoga živa bitja so bila tako kot danes prilagojena le na zelo ozko omejene življenjske pogoje, zato so jih že manjše spremembe v okolju močno prizadele. Med njimi so bili tudi konodonti, nenavadna fosilna skupina vretenčarjev, ki je dokončno izumrla pred 200 milijoni leti in o katerih govori knjiga KONODONTI SLOVENIJE.

S pomočjo poznavanja fosilov lahko danes vsaj poskusimo razumeti, zakaj je z rodnim planetom treba ravnati nadvse previdno, saj lahko prav človeška vrsta po lastni krivdi, še pred potekom svoje evolucijske ure, postane del geološke zgodovine.

Avtorja knjige sta priznana raziskovalca doc. dr. TEA KOLAR JURKOVŠEK, znanstvena svetnica na Geološkem zavodu Slovenije in ena vodilnih evropskih raziskovalk konodontov ter

dr. BOGDAN JURKOVŠEK, upokojeni znanstveni svetnik, regionalni geolog in paleontolog. Oba sta avtorja številnih znanstvenih in strokovnih del s področja regionalne geologije, biostratigrafije in paleontologije.

(Skupno 39 obiskov, današnjih obiskov 1)