V četrtek, 14. 2. 2019, ob 18.30 v knjižnici- LITERARNI VEČER S PISATELJEM DUŠANOM MERCEM.

 

Dušan Merc je diplomiral na Filozofski fakulteti v Ljubljani, na Oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo.

Kot srednješolski učitelj slovenščine je nekaj let služboval na policijski šoli v Tacnu, dvaintrideset let pa je bil ravnatelj ljubljanske Osnovne šole Prule.

V svoji dolgoletni pisateljski karieri je napisal štirinajst romanov (Galilejev lestenec, Sarkofag, Slepi potnik, Potažba, Čista ženska, Jakobova molitev, Potopljeni zvon, Šesta knjiga sanj, Dantejeva smrt, Ne dotikaj se me, Pedagoški triptih, Planet žensk, Življenje sintagmatov, Slepe miši), tri zbirke kratkih zgodb (Golo mesto, Pega v očesu, Akacijev drevored) in knjigo esejev (Resničnostna predstava in utopija).

Dušan Merc je Ljubljančan, zadnje desetletje pa živi v Dolu pri Ljubljani.

S pisateljem se bomo pogovarjali o njegovem ustvarjalnem delu, ki zajema res obsežen opus literarnih del. V njih si upa glasno in jasno zapisati svoje kritike in pogled na naš vsakdan in tudi na našo preteklost.

Predvsem bomo predstavili njegov najnovejši roman Slepe miši, ki je izšel pri založbi Beletrina konec leta 2018.

Pripovedovalec romana je knjižničar, ki je tik pred upokojitvijo. Na njegovem delovnem mestu se nenadoma znajde knjiga Igorja Omerze »1984, Orwelovo leto Agopa Stepanjana« o montiranem protivohunskem in protiterorističnem procesu v Ljubljani leta 1984.

V Kadetski šoli za miličnike, kjer je bil zaposlen pred tridesetimi leti kot knjižničar, je bil tudi sam protagonist, osumljen sodelovanja z domnevno teroristično in vohunsko skupino. Šele ko prebira podtaknjeno knjigo, ugotovi, zakaj so ga takrat zasliševali in zasledovali …

 

VLJUDNO VABLJENI! Vstop je prost.

(Skupno 18 obiskov, današnjih obiskov 1)