megakviz Slovenski knjižnično-muzejski MEGA kviz je moderna oblika knjižnično-informacijskega opismenjevanja. Organizacijsko in strokovno ga vodi Mestna knjižnica Ljubljana, Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo v sodelovanju s Sekcijo za izobraževanje in komuniciranje pri Skupnosti muzejev Slovenije in (tudi v letošnjem letu) z Narodnim muzejem Slovenije.

Glavna cilja kviza sta spoznavanje kulturne dediščine in spodbujanje sodobnih pismenosti. Projekt poteka v šolskem letu, od oktobra do maja, učence k reševanju spodbujajo splošne in šolske knjižnice po Sloveniji. Kviz je primeren predvsem za učence drugega in tretjega triletja osnovne šole.

Vsak cikel kviza vsebuje pet sklopov. Posamezni sklop obsega vprašalnik (tudi v pdf obliki, primerni za tisk), obsežnejše gradivo o predstavljeni temi (»Vse o …«) in vrsto spodbud za nadaljnje raziskovanje (Radovednež) in potepanje (Potepuh), opremljen pa je tudi s slikovnim in videogradivom ter vrsto e-povezav.

ŽELEZNA DOBA – ZLATA DOBA SLOVENIJE

Letošnji cikel smo posvetili obdobju železne dobe. Tudi tokrat smo se povezali s sodelavci Narodnega muzeja Slovenije. Trenutna – začasna postavitev razstave Prazgodovinski zakladi Narodnega muzeja Slovenije je na ogled od julija 2014 v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova in se bo nadgrajevala vse do leta 2017.

MEGA kviz lahko rešujete od 14. oktobra 2015 do 15. maja 2016 na www.megakviz.si.

Vsak mesec pripravljamo tudi mini strip v nadaljevanjih, ki vam lahko služi kot motivacija za reševanje.

Februarski mini strip vabi reševalce k ustvarjanju lastnih situlskih podob, ki jih lahko vse do 15. maja pošljete na naš naslov. Pet najboljših bomo nagradili!

(Skupno 9 obiskov, današnjih obiskov 1)